Denna inriktning passar dig som är datorintresserad och gillar programmering kombinerat med din utbildning i industriell ekonomi. Du får fördjupade kunskaper inom områden såsom konstruktion av datorbaserade lösningar av komplexa problem. Du jobbar med utveckling av styrsystem med mikroprocessorer och tillverkning av applikationer för att koda, överföra och visualisera information i realtid. Intresset för personer med datakunskaper är återigen stort och denna inriktning ger dig en bred bas av användningsområden att stå på som passar de flesta företag idag.

hannes

Intervju med Hannes Holm

Först valde jag faktiskt elektroteknik som teknisk profil men under första läsperioden, då jag läste grundläggande programmering tillsammans med de från datateknik, insåg jag att jag tyckte det var mycket roligare! Jag har alltid varit intresserad av datorer, men aldrig läst någon programmering.

Inriktningen har varit riktigt bra, och jag ångrar inte en sekund att jag valde datateknik. Även om det bitvis varit väldigt tidskrävande för mig som aldrig tidigare rört något programmeringsspråk har det samtidigt hela tiden varit väldigt givande. När du skriver kod får du direkt tillbaka konkret feedback i form av text eller grafik, vilket är väldigt stimulerande. Det du gör är även saker som känns ganska nära arbetslivet. Det är inte heller bara programmering i inriktningen utan den innehåller även kurser som kompletterar kärnkurserna bra. Exempelvis finns det en kurs som handlar om hur utvecklingen av mjukvara sker ur ett organisatoriskt perspektiv. Under den kursen märkte jag verkligen hur mycket användning man har för kärnkurserna inom industriell ekonomi.

Just nu lutar det åt att jag kommer välja kvalitetsutveckling som examensinriktning, eftersom det både verkar vara intressant och något som blir allt viktigare i dagens samhälle. E-handel ligger även det i vågskålen, då IT alltid varit ett stort intresse.

Mitt råd till er studenter som ska välja teknikprofil är att ni ska välja det som intresserar er mest, även om det kanske inte är just det yrket som är mest eftertraktat just nu. Den tekniska inriktningen är en relativt liten del av utbildningen, men det ger en ändå en chans att fördjupa sig lite inom ett område som verkar intressant. Jag är riktigt nöjd med mitt val men det hade jag i och för sig förmodligen varit vad jag än valt, då jag knappt träffat på någon som ångrat sitt val av inriktning.